5 Pokok Bunga Yang Mampu Tingkatkan Mood Anda

 Assalamualaikum.

Admin memang sukakan bunga-bungaan. Sampaikan admin letak bunga dalam bilik air admin. Bukan 1 pasu sahaja tau, malah 5 tau. Tapi bunga palsu je la bukan bunga hidup. Admin lain sikit, admin memang tak menanam macam mak admin tapi admin suka bunga.

5 Pokok Bunga Yang Mampu Tingkatkan Mood Anda
5 Pokok Bunga Yang Mampu Tingkatkan Mood Anda
Jadi di sini admin ada membaca yang bunga yang dapat tingkatkan mood. Hokay, kalau admin ada rumah sendiri memang admin akan banyak menghias. 




Bunga Geranium

Bunga Geranium

Dengan kepadatan kelopak bunganya, malah juga haruman yang seakan-akan bunga Ros, mampu membangkitkan mood anda yang berada di rumah. Selain itu, juga bentuk daunnya yang unik seakan-akan four/three leaf clover juga menceriakan pagi anda.














Bunga Lavender


Bunga Lavender

Bunga ini bukan sahaja menggoda dari sergi rupa bentuk, namun harumannya telah dikenali seluruh dunia yang mana digunapakai untuk tujuan minyak wangi dan juga pewangi. Olh itu tidak hairanlah wangiannya di dalam rumah mampu merangsang mood penghuni rumah.






Bunga Ros


Bunga Ros / Mawar

Kajian dari Journal of Physiological Anthropology mendapati bahawa jika seseorang pekerja ofis melihat saja bunga ros akan merasa lebih relaks dan selesa. Bau saja dah wangi.












Bunga Orkid

Bunga Orkid

Warna Bunga Okid membawa sentuhan yang meningkatkan mood. Pengamal Feng Shui juga menggunakan bunga ini sebagai tenaga positif di dalam bilik.
















Lily of The Valley

Lily of the Valley


Responden dalam kajian non-formal oleh Pakar Taman iaitu David Domoney yang ingin mencari ilham perasaan positif mendapati bahawa Lily of the Valley ini mampu meningkatkan kegembiraan seseorang. Dapatan kajian non-formal ini berkaitan denga bau wangi dari bungai ini dan juga kenangan bersama.



Ok, buat masa ini perkongsian pertama dan entri pertama. Boleh la amalkan kalau bunga hidup tu senang cari. Masa admin googlle gambar admin sendiri geram tengok pokok dalam rumah. Terutama kalau guna pasu recycle. 


Flower Urn
Admin nak letak Flower Urn kat dalam rumah. Flower Urn yang saiz pasunya super big ada kaki. Wow!

Tulah, kalau ada rumah sendiri kan best. 


Hargailah ciptaan Allah. Mereka juga makhluk yang berzikir.

Beauty Remedy is comes from all natural thing.

Sekian, Terima kasih.
 
Assalamualaikum :)



Sumber :  Womansday.com

First